Inzerce
DomůNovinkyNejen módní přehlídka ozdobila výročí 100 let vizovické střední školy

Nejen módní přehlídka ozdobila výročí 100 let vizovické střední školy

Sto let od začátku příprav na povolání ve Vizovicích  v pátek 20. a sobotu 21. dubna připomněla Střední škola oděvní a služeb Vizovice. K významnému výročí její vedení připravilo hned několik akcí, kterými představilo jedno století dlouhou historii školy, která je jedinou svého druhu ve Zlínském kraji a jejíž absolventi dělají škole skvělé jméno nejen v České republice, ale i v zahraničí.

Prvními obory, které se ve škole vyučovaly, byly Holič – lazebník, Kadeřník, Švadlena a Krejčí. Zpočátku neměla své pevné místo a několikrát se stěhovala. Teprve od roku 1978 má své trvalé místo ve Vizovicích. Ve stejném roce otevřela i čtyřletý obor s maturitou Kosmetička. Spolu se školou v Bratislavě a Hradci Králové byla první střední školou v tehdejším Československu, která tento obor začala učit. Nyní škola nabízí nejen tradiční řemeslné obory, ale i obory nové. V její nabídce jsou obory s maturitou – Kosmetické služby, Fotograf se zaměřením na multimédia, Oděvnictví se zaměřením na návrhářství a modelaci oděvů, nástavbové studium Vlasový specialista a Podnikání a obory s výučním listem Kadeřník a Krejčí. Škola je také místním centrem celoživotního vzdělávání dospělých.

„Urazila velký kus cesty, využila maximálně všech možností a stala se školou, která dokazuje, že její vize, síla a odvaha k realizaci vyhrávají a přinášejí konkrétní výsledky,“ řekla Eva Solnařová, která je ředitelkou Střední školy oděvní a služeb Vizovice 17 let.

U příležitosti 100. výročí hned na dva dny škola otevřela své brány veřejnosti, bývalým žákům i pracovníkům. Návštěvníci shlédli například ukázky odborných dovedností žáků ze všech oborů školy, promítání školních filmů či módní přehlídku vlastních modelů. Program oslav zakončí slavnostní akademie. Ta je naplánovaná na 26. dubna a uskuteční se ve vizovickém kulturním domě. „Pozvané hosty provedeme historií i současností naší školy, včetně ukázek odborných dovedností žáků. Závěr bude patřit absolventce naší školy, světově uznávané módní návrhářce paní Marii Zelené, která představí svou módní kolekci zaměřenou na 100. výročí založení naší republiky. Součástí oslav bude také koncert šansoniérky Jany Musilové za klavírního doprovodu Petra Maláska,“ uvedla Eva Solnařová.

Vizovická střední škola má kapacitu 656 studentů. I na ní se ale podepisuje demografická křivka, v současné době tady studuje asi 430 žáků. „V 70. letech minulého století byl například problém dostat se na obor Kadeřník. U oboru Krejčí jsme zase otevírali každý rok tři třídy po třiceti žácích. Postupně, s přibývajícím dovozem oděvů z východních zemí do Česka, začal zájem o obor Krejčí klesat a před deseti lety jsme ho čtyři roky po sobě vůbec neotevřeli,“ vzpomněla ředitelka. V současné době zájem o obor mezi uchazeči mírně stoupá, v každém ročníku tak škola má několik žáků. „Velkou motivací pro žáky je zájem oděvních firem o absolventy. Bohužel ještě nejsme schopni jejich poptávku plně uspokojit,“ poznamenala Eva Solnařová.

To, že je Střední škola oděvní a služeb Vizovice na vysoké úrovni, svědčí i to, že od roku 2009 je mezinárodně certifikovanou institucí u International Education Society v Londýně a dlouhodobě si drží rating „Kvalitní instituce na velmi dobré profesionální úrovni“. Je také držitelem Zlatého diplomu jako uznání nejvyšší kvality vzdělávání v oděvních oborech školy od Asociace textilního, oděvního a kožedělného průmyslu ČR.

HLavní partneři