Inzerce
DomůBřezováVe Zlíně se představí špička evropského šampionátu

Ve Zlíně se představí špička evropského šampionátu

Hned sedm nejlepších jezdců z první desítky průběžného hodnocení evropského šampionátu figuruje na seznamu přihlášených posádek na 53. ročník BARUM CZECH RALLY ZLÍN 2024. Soutěž startuje před zlínskou radnicí v pátek 16. srpna v 16 hodin, na posádky čeká trať v délce 867 km, která obsahuje 15 rychlostních zkoušek na osmi úsecích v celkové délce 194 km.

Na startu se objeví kompletní špička evropského a českého šampionátu – jedenáctinásobný šampion a vítěz posledních osmi ročníků zlínské rally Jan Kopecký (Škoda Fabia RS Rally2), úřadující evropský šampion, lídr průběžného pořadí ERC Hayden Paddon z Nového Zélandu (Hyundai i20 N Rally2) nebo překvapení letošní sezony Mathieu Franceschi z Francie (Škoda Fabia RS Rally2). Dále Mads Ostberg z Norska (Citroën C3 Rally2), předloňský evropský šampion Efrén Llarena ze Španělska, Simon Wagner z Rakouska nebo Rumun Simone Tempestini (všichni Škoda Fabia RS Rally2).

V mezinárodním poli najdeme celkem 64 posádky, o body v šestém dílu osmidílného seriálu Mistrovství Evropy v rally (ERC) zabojuje 38 soutěžících (priority ERC). Vedle Kopeckého se představí z českých jezdců „mladé pušky“ ze zlínského regionu, a to lídr domácího šampionátu Dominik Stříteský, dále Adam Březík a Erik Cais, všichni na vozech Škoda Fabia RS Rally2. Kartami na předních místech určitě zamíchá pravidelný účastník evropského šampionátu Filip Mareš s Toyotou GR Yaris Rally2. Mnohonásobný český šampion a dvojnásobný vítěz barumky Václav Pech připravil pro své fanoušky velké překvapení a místo vozu specifikace WRC se posadí za volant Škody Fabie R5!

Z dalších předních jezdců budou startovat ve Zlíně Miko Marczyk z Polska, Andrea Mabellini z Itálie, Hermann Neubauer Rakouska, Martin László z Maďarska (všichni Škoda Fabia RS Rally2), Jon Armstrong z Irska (Ford Fiesta Rally2), Amaury Molle z Belgie (Škoda Fabia Rally2 Evo) nebo čeští zástupci Martin Vlček (Hyundai i20 N Rally2), Jakub Jirovec (Toyota GR Yaris Rally2), Aleš Jirásek (Škoda Fabia R5), Věroslav Cvrček jun. (Škoda Fabia RS Rally2) a další.

V rámci ERC3 najdeme na seznamu přihlášených celkem sedm posádek, průběžnému pořadí zatím vévodí český jezdec Filip Kohn. Ve Zlíně se objeví jeho pronásledovatelé Turek Kerem Kazaz, Polák Igor Widlak a Chorvat Martin Ravenščak. S evropskou špičkou se poměří i výborný slovenský jezdec Róbert Kolčák (všichni Ford Fiesta Rally3) nebo velmi rychlý Hubert Kowalczyk z Polska (Renault Clio Rally3). Jednadvacetiletý Kohn společně s britským spolujezdcem Tomem Woodburnem může ve Zlíně zpečetit svou suverenitu ve Fiesta Rally3 Trophy, kde má v průběžném hodnocení náskok 20 bodů.

Barumka není v letošním roce součástí juniorského šampionátu, nicméně v rámci ERC4 se představí hned šest posádek. Z čelních jezdců jsou přihlášeni Max McRae z Velké Británie, ambasador zlínské rally Daniel Polášek, Maďaři Patrik Herczig a Márton Bartalan. Bude zajímavé sledovat, jak se poměří v hodnocení vozů s jednou poháněnou nápravou čeští jezdci. Především celkový vítěz European Rally Trophy a lídr hodnocení 2WD v českém šampionátu René Dohnal (všichni Peugeot 208 Rally4) pomýšlí hodně vysoko. O čelní příčky zabojují Ján Kundlák, Jan Talaš, Jakub Talaš (všichni Opel Corsa Rally4) v rámci národního pole startující Miroslav Číž (Peugeot 208 R2), Kryštof Zpěvák (Citroën C2 S1600) a Jiří Gerych (Ford Fiesta Rally4). Zajímavé bude sledovat, jak se poměří v silné konkurenci „dvoukolek“ i další zahraniční jezdci jako jsou Csaba Viszló z Maďarska (Peugeot 208 Rally4) nebo Lander Dhaene z Belgie (Opel Corsa Rally4). 

Další informace naleznete na www.czechrally.com a nezapomeňte barumku sledovat také na sociálních sítích, oficiálních profilech Facebooku, Instagramu, Twitteru a v dalších tiskových informacích.

Roman ORDELT, tiskový mluvčí, Barum Czech Rally Zlín

HLavní partneři