Inzerce
DomůNovinkyŘemeslný trh ve Slušovicích. První Štrúdlování ovládla Marie Majorová

Řemeslný trh ve Slušovicích. První Štrúdlování ovládla Marie Majorová

Několik let zažitá tradice Řemeslného trhu se konala v sobotu na slušovické Nové sokolovně a přilehlé Sokolské zahradě. S chutí inovovat přišlo pořadatelské Město Slušovice na nápad obohatit událost kulinářskou soutěží. A první slušovické Štrúdlování bylo na světě. Sázka na oblíbený moučník se vyplatila.

Slušovický Řemeslný trh přinesl obvyklou bohatou nabídku rukodělných výrobků.  Lidoví tvůrci je v sokolovně vždy přímo vyrábějí, rodiče a především děti mají skvělou možnost nahlédnout pod pokličku mnohdy téměř zapomenutých řemesel. Některé z nich si také mohou přímo vyzkoušet a tak tu uvidíte děti tvořit z hlíny či vyrábět prstové maňásky. Pestrá byla i nabídka určená k prodeji – nejen slušovští návštěvníci si mohli nakoupit keramiku, dřevěné hračky, drátenické, košíkářské a kovářské výrobky, originální ptačí budky, malované sklo či kameny, háčkované doplňky, šperky, mýdla, sirupy, domácí limonády a mnoho dalších výrobků.

V jednom ze salónků slušovické sokolovny se navíc odehrávala naprosto ojedinělá fotografická výstava. Myšlenku, že za zajímavým krajinářským motivem je nutno vyrazit do hor či někam do exotické země na ní vyvrátil nadšený fotograf Petr Kovář. Velkoformátové obrazy, ukazující Slušovicko v impozantním světle vycházejícího a zapadajícího slunce, zaujaly nejen dospělou, ale i nejmladší generaci. Ano, i děti místa v okolí poznávaly a snímky obdivovaly. U každé fotografie si navíc mohl divák dle přiložené naznačené mapky a krátkého popisu přesně představit kde a za jakých okolností snímek vznikl.

Ve třináct hodin se na pódiu v hlavním sálu sokolovny objevily velké a slavnostně omašlené bedny s cenami pro vítěze (vítězky) prvního slušovického Štrúdlování. „Děkuji především všem kuchařkám, že se zúčastnily v počtu, který jsme popravdě v prvním ročníku ani nečekali,“ vyslovil uznání starosta Slušovic Petr Hradecký. Řekl také, že hodnotící porota měla úkol nadmíru složitý. Štrúdly byly, jak se říká, jeden lepší než druhý. To potvrdili i sami občané, kteří  po soutěži mohli skvělé záviny všeho druhu taktéž ochutnat. První místo, diplom a kuchyňský robot Bosch s bohatým příslušenstvím si nakonec od své trouby vybojovala Marie Majorová, která má ve Slušovicích u náměstí malý obchůdek s dárkovými předměty a květinami. „Můj postup při přípravě jablečného závinu vychází částečně z rodinného receptu, “ řekla portálu Horní Podřevnicko šťastná a překvapená vítězka. „Štrúdl začínám dělat v období první sklizně domácích jablek a peču až do pozdního jara. Důvodem je, že domácí jablíčka dodají štrúdlu plnou chuť jablek, “ prozradila Marie Majorová, která se ráda podělila i o přesný recept (v závěru článku). Neméně spokojené odcházely i další oceněné kuchařky – druhá  Anna Černochová i třetí Kristýna Dlabajová. I ony si přinesly do svých domácností značkovou bílou techniku Bosch, kterou vítězkám věnovalo Město Slušovice.

VÍTĚZNÝ RECEPT
JABLKOVÝ ŠTRÚDL PODLE MARIE MAJOROVÉ:
Na těsto: 320 g hladké mouky 1 vejce 150 g hustého bílého jogurtu (používám řecký) 125 g sádla trochu soli
Na náplň: 5 větších jablek 6 lžic třtinového cukru (množství je orientační, záleží na sladkosti jednotlivých druhů jablek) hrst oříšků 5 dkg rozinek opláchnutých a namočených v rumu dle chuti skořice cca 8 lžic strouhanky a piškotů – (opět dle šťavnatosti jablek) – piškot více pije šťávu a štrůdl pak nepraská 125 g másla na potření
Vyhřeju troubu na 180 C. V mouce udělám důlek, přidám vajíčko, jogurt, sádlo, osolím a zpracuji na vláčné těsto, které dám odpočinout do lednice nejméně na 2 hodiny (často nechávám do rána).
Nastrouhám si jablka, část nakrájím na malé kostičky.
Těsto rozdělím na polovinu. Vyválím na cca 3 mm velký plát obdélníkového tvaru (délka plechu x cca 20 cm), posypu polovinou směsi ze strouhanky, piškotů a oříšků. Rozprostřu rovnoměrně jablka, posypu cukrem, skořicí a rozinkami. Těsto zabalím. Stejně zpracuji druhou polovinu těsta.
Peču cca 30 min (je to odvislé od trouby). Po upečení potřu máslem, sypu cukrem s přídavkem vanilky. Protože nemám ráda umělé náhražky (vanilinový cukr) vyrábím si jej sama. Vanilkový lusk překrojím a vložím sklenice od marmelády (cca 320g), zasypu cukrem a uzavřu víčkem. Po týdnu cukr nádherně voní vanilkou.

HLavní partneři