Hutná valašská polévka z kysaného zelí se dřív snídávala, aby chlapi měli dost síly na práci v lese; jeden talíř je tak vydatný, že stačí místo oběda. Pro vizovské se tento gastronomický krajový fenomén stal důvodem k založení soutěže s názvem Gajdy a zelé živobytí celé! A “gajdy” v názvu připomínají každoroční přehlídku gajdošských kapel, která je nedílnou součástí akce.
A druhý březnový pátek se konal už 11. ročník této soutěže. V Domě kultury (nově v Kulturním centru Vizovice) bylo zas plno! Dvacítka soutěžících přijela na kulturák s hrncem polévky, aby předvedla, co s vařečkou dokáže. Rekordmanem mezi soutěžícími je domácí Tomáš Ševčík, který se soutěže zúčastnil nepřetržitě deset ročníků po sobě! V paralelním hodnocení soutěže diváků a poroty letos nejvíce chutnala kyselice paní Libuše Calabové, tahle kuchařka opravdu bodovala naplno u poroty i diváků!
11. ročník soutěže Gajdy a celé – pořadí na stupních vítězů
CENA POROTY | CENA DIVÁKŮ |
1. Calabová Libuše | 1. Calabová Libuše |
2. Grohová Euniké | 2. Kovačík Martin |
3. Kovačík Martin | 3. Šimčík Radek |