Inzerce
DomůVizoviceVizovice - město. Novou vlakovou zastávku vykouzlil barvami Josef Pšenčík "Kanárek"

Vizovice – město. Novou vlakovou zastávku vykouzlil barvami Josef Pšenčík “Kanárek”

Téměř 100 let starou myšlenku a dílo vyzvedl ze zapomění Jiří Světlík. V místech kde měla stát železniční zastávka Vizovice – město, nechal namalovat kresbu, jejímž smyslem je především připomenout mladším generacím, za jakým cílem těleso nedokončené Baťovy dráhy vzniklo.

Proč?

VIZOVICE – město

V těchto místech měla stát osobní železniční zastávka Vizovice – město. Stávající osobní a nákladní železniční zastávka se měla jmenovat Vodárenská stanice Vizovice.

Vizovice – Lužná

Firma Baťa v roce 1928 předložila záměr o vybudování železničního spojení Zlín – Púchov. Kolem roku 1936 byla zahájena výstavba ú seku z Vizovic do Lužné, kde měla být napojena na již mezitím dostavěnou trať Vsetín – Valašská Polanka.

Kresba

Smyslem je připomenout mladším generacím, za jakým cílem vzniklo toto železniční těleso. Stojíte s těmito lidmi na zastávce VIZOVICE – město, která nikdy nestála a čekáte na vlak, který sem nikdy nepřijel. Když jsem si zahrával s myšlenkou namalovat budovu železniční zastávky, bylo mi jasné, že to bude práce pro místního umělce Josefa Pšenčíka “Kanárka”, který moje zadání dokonale naplnil. Pepíno, ještě jednou díky moc.

No a nakonec to hlavní PROČ? Přece pro radost…

Jiří Světlík 26. září 2024 ve Vizovicích

Slavnostní dokončení malby se proměnilo v radostný happening

Slavnostní dokončení malby osobní železniční zastávky VIZOVICE – město se konalo poslední zářijový čtvrtek odpoledne. Za účasti příznivců a přátel udělal tvůrce Josef Pšenčík Kanárek “poslední tah štětcem”. Tím nebylo nic jiného než podpis pod jeho dílem. Při symbolickém odhalení byla odkryta malba jedné z postav na zastávce. Až půjdete kolem, vězte, že v modrém mundúru je Václav Neckář v roli nesmělého výpravčího oskarových Ostře sledovaných vlaků. Po těchto “oficialitách” si lidé v dobré náladě u občerstvení povídali a Jiří Světlík odpovídal na otázky k dílu, které nově zdobí Vizovice jen pár desítek metrů od náměstí.

HLavní partneři