Inzerce
DomůNovinkyVe Vizovicích odhalili pamětní desku vlastenci Kolaříkovi

Ve Vizovicích odhalili pamětní desku vlastenci Kolaříkovi

Fotoreportáž

„Jdu bojovat na rodnou půdu, kam mne volá to, co je pro věrného Čecha ta největší povinnost k vlasti“ to jsou slova z posledního dopisu Ivana Kolaříka. Ve Vizovicích mu v pátek 26. října, představitelé města Vizovic spolu s účastníky odboje a zástupci Armády české republiky slavnostně odhalili pamětní desku.

Příkladný vlastenec, npor. Ivan Kolařík – parašutista a člen výsadkové skupiny Out Distance, padl v boji za vlast 1. dubna 1942 ve Vizovicích.
Ve stejný den si zároveň vizovičtí občané připomněli vzpomínkovou pietní akcí, kladením věnců u pomníku obětem 1. světové války, Den vzniku samostatného československého státu.

IVAN KOLAŘÍK *23. 3. 1920 – 1. 4. 1942 – Ivan Kolařík se narodil 23. 3. 1920 ve Valašském Meziříčí. Otec Josef byl učitelem pro hluchoněmé, matka Josefa vedla domácnost. V rodině byli dva synové. Mladší Ivan vystudoval gymnázium ve Valašském Meziříčí a byl velmi sportovně nadaný. Po maturitě odešel na lékařskou fakultu, ale ta byla v důsledku okupace uzavřena a tak prchl na Slovensko, do Maďarska, Řecka a Bejrutu, z něhož se dostal do Francie. Po kapitulaci Francie odplouvá do Anglie a je zařazen do výsadku OUT DISTANCE. V důsledku ztráty falešných dokladů s adresami odbojářů spáchal sebevraždu, aby neohrozil odbojáře, ani své známé a rodinu.    Zdroj: www.hrdinove.wz.cz

HLavní partneři