Inzerce
DomůSlušoviceGreiner Packaging Slušovice testoval elektrický kamion: Průlom v ekologické dopravě?

Greiner Packaging Slušovice testoval elektrický kamion: Průlom v ekologické dopravě?

V rámci dlouhodobé snahy Greiner Packaging Slušovice o udržitelnější budoucnost a minimalizaci uhlíkové stopy, jsme v minulých týdnech udělali další krok. Ve spolupráci s dopravní společností DAS Transport jsme měli možnost otestovat elektrický kamion Mercedes-Benz eActros a výsledky byly více než povzbudivé.

Jak test probíhal?

Tento kamion, vybavený čtyřmi elektrickými bateriemi s kapacitou 420 kWh, absolvoval během testování celkem 1001 kilometrů. Přeprava probíhala k našim dlouhodobým zákazníkům do mlékáren v Olomouci, Ostravě a Hodoníně. Kamion zvládnul všechny denní jízdy bez nutnosti dobíjení na cestě, což potvrzuje jeho schopnost urazit až 500 km na jedno nabití – ideální pro krátké a středně dlouhé trasy. Dobíjení u nás ve firmě probíhalo bez potíží a přesně podle pokynů, ze 40 % do 100 % dokáže nabíječ dobít vozidlo za 60 minut.

Výhody pro řidiče i životní prostředí

Řidič, který měl možnost vozidlo testovat, nešetřil chválou. Kamion nabízí výrazné snížení hluku v kabině, což zajišťuje pohodlnější jízdu – hladina hluku se snížila o 10 dB, což je při dlouhých jízdách značný rozdíl. Dále si řidič pochvaloval plynulý rozjezd bez typického „cukání“ a také možnost získávání energie zpět do baterií při správném používání brzdové rekuperace. Z ekologického hlediska má elektrický kamion velký potenciál. Pokud bychom s tímto vozem najeli ročně 40 000 km, snížili bychom emise o 11,2 tun CO2 ročně – to je významný příspěvek ke snižování naší ekologické stopy.

Budoucnost dopravy v Greineru

Z testování Mercedes-Benz eActros máme radost. Poskytlo nám cenné informace o tom, jak můžeme dále inovovat a pokračovat v transformaci směrem k udržitelnosti. Dalším z kroků je instalace fotovoltaické elektrárny, která nás již brzy také čeká.

Greiner Packaging Slušovice

HLavní partneři