Loňská vynucená pauza v soutěži o nejlepší kyselici odsunula jubileum na letošní rok. Možná i proto letos kulinářské klání Gajdy a zelé zaznamenalo dosud největší počet účastníků. Diváci, porota i soutěžící si při hodnocení letos kyselici opravdu užili! Vždyť považte, ochutnávalo se celkem 27 vzorků této krajové polévky.
Malou předehrou vydařeného večera byla vernisáž tradiční výstavy Šikovné ruce občanů Vizovic. A jak z názvu vyplývá, nechyběla ani oblíbená a každoroční přehlídka gajdošských kapel. Na pódiu velkého sálu domu kultury ve Vizovicích během večera hráli a zpívali Gajdoši z Kašavy, Petr Sovják – gajdoš z Neubuze, Gajdošská muzika Josefa Černíka, Jan Mach a Chlapi z Kašavy.
Ale zpět ke kyselicím, které byly letos dle poroty i diváků jedna lepší než druhá. Rozhodnout v rekordním počtu vzorků nebylo vůbec jednoduché. Největší úspěch nakonec sklidila kyselice pana Viktora Šimečka, respektive jeho týmu. Získala totiž druhé místo u diváků a u poroty rovnou zvítězila. „Jsme tříčlenný turistický oddíl, který velmi často pořádá túry v okolí Vizovic. Při jednom z pochodů jsme se dozvěděli o této zajímavé soutěži a s nadšením se přihlásili,“ sdělil krátce po vyhlášení portálu Horní Podřevnicko pan Šimeček. „Kyselici jsme společně uvařili již ve středu a nechali uležet. Je však třeba poctivě přiznat, že ji uvařila Věrka Kousalíková, my ostatní jsme jen radili a dochucovali. Byl to perfektní večer mezi dobrými lidmi, se skvělým hudebním doprovodem a dokonalou organizací,“ pochvaloval si. „Moc jsme si pochutnali na spoustě polévek a jsme rádi, že i naše kyselice chutnala. Už teď se těšíme na příští ročník,“ usmál se a přislíbil další účast zástupce vítězného týmu. V divácké soutěži chutnala nejvíce kyselice Adély Kovačíkové!
Pořadí vítězů – 10. ročník soutěže Gajdy a zelé o nejlepší kyselici
Divácké hodnocení: 1. Adéla Kovačíková, 2. Šimeček Viktor, 3. Votroubek Tomáš
Hodnocení poroty: 1. Šimeček Viktor, 2. Holý Jaroslav, 3. Velčovský Lukáš