Inzerce
DomůHvozdnáParťákům ze Hvozdné zpestřilo jejich den spřežení aljašských malamutů

Parťákům ze Hvozdné zpestřilo jejich den spřežení aljašských malamutů

Parťáci, turistický oddíl ze Hvozdné, uspořádali v sobotu celodenní akci s názvem „Zimní Hvozdenské řádění“. S našim fotoaparátem jsme se byli přesvědčit, zda tato událost svému názvu dostojí. A navíc, jeden z hlavních bodů programu, návštěva psího spřežení z Týna nad Bečvou, to bylo opravdu velké lákadlo.

Den to byl v sobotu jak malovaný. „Jsem ráda, že počasí vyšlo takto krásně, ještě včera jsme sledovali předpověď, která říkala, že silný vítr ustane. Naštěstí se tak opravdu stalo,“ konstatovala s úsměvem jedna z vedoucích „Parťaček“ Dagmar Obdržálková.

Čtvrt hodinku po desáté se na oblíbeném výletním místě „Větřáku“ objevilo avizované psí spřežení. Chovatel aljašských malamutů, Roman Nižník z občanského sdružení Mushera v Týně nad Bečvou, pak trpělivě vysvětloval dětem, ale i dospělým, jak se o psy stará a jak je například motivuje k výkonu.

Názorně předvedl, jak se psi zapřahají, parťáci si také sami namazali sáně, na kterých později sami jezdili. Všichni uznali, že práce s těmi to psy je sice krásná, ale také velmi náročná. A to i po finanční stránce. „Psí spřežení je jediný dopravní prostředek, který má spotřebu a žere i když je v garáži,“ glosoval vtipným přirovnáním zapálený „musher“.

Po povídání o psích spřeženích a chovu aljašských malamutů následovaly vytoužené jízdy na saních tažených hustě osrstěnými krasavci. Pro děti byla jízda zasněženou krajinou nezapomenutelným zážitkem.  Zajezdili si nejen parťáci, akce byla totiž přístupná i pro širokou veřejnost.

Parťáky jsme potom na několik hodin opustili, abychom se s nimi znovu setkali při pozdně odpoledním „řádění u kotlíku na poli“.  Z kotlíků se již kouřilo a atmosféra byla báječná. V době, kdy je často problém děti motivovat k pohybu a hrám venku, ukazují hvozdenští Parťáci, že to jde.  

HLavní partneři