Inzerce
DomůNeubuzVánoce v Neubuzi. Výstava betlémů i andělů a k tomu zpívání u...

Vánoce v Neubuzi. Výstava betlémů i andělů a k tomu zpívání u stromečku

Tradiční Valašská výstava betlémů se konala poslední adventní víkend v Neubuzi. V sobotu ji v obci, tesně sousedící se Slušovicemi, navíc ozdobilo každoroční zpívání dětí z místní školy u stromečku. A aby toho nebylo málo, přidala Neubuz ještě novou Výstavu andělů.

Valašská vánoční výstava se nesla v obvyklém duchu prezentace lidové tvořivosti a valašských vánočních zvyků. K vidění byla ukázka zimní valašské izby s nářadím, vybavením i kroji. Čechrala se vlna, přadleny přadly na kolovratech. Největší prostor ale patřil samozřejmě betlémům.

„Novotou je zde třeba Kralický betlém,“ řekl portálu Horní Podřevnicko soukromý sběratel, gajdoš Petr Sovják z Neubuzi, který Valašskou výstavu betlémů pořádá již osmým rokem. „ Je to opravdu vzácný exponát je starý už sto let. „Ozdobou naší vánoční akce jsou krojované ženy, letos nově z Vlachovic či Křekova. Je tu i paní z Velkých Pavlovic, která tvoří figurky z kukuřičného šustí. Myslím, že každý si tu najde to své,“ dodal držitel tradic z Neubuzi.

Další novinkou vánočního dění v Neubuzi je Výstava andělů, kterou pořádá sama obec v horním patře svého úřadu. Od hospodyněk z Neubuzi i okolí se zde podařilo vypůjčit a na jednom místě soustředit více než 230 spirituálních figur, figurek, andělů a andílků všemožných velikostí i materiálů. „Chtěli jsme občanům představit nově zrekonstruovanou místnost. Aby nebyla prázdná, udělali jsme tu Výstavu andělů,“ vysvětlila prozaické důvody vzniku výstavy Kamila Garguláková z obecního úřadu v Neubuzi.

VIDEO ZŠ NEUBUZ ZPÍVÁNÍ U STROMEČKU OD PETRA STAROVESKÉHO – ZDE

HLavní partneři