Inzerce
DomůNovinkyZámek Vizovice. Plány v roce třináctém

Zámek Vizovice. Plány v roce třináctém

Máme za sebou první měsíc nového roku dvoutisícího třináctého. Leden byl ve znamení nejen volby nového prezidenta, ale pro nás ‚zámecké‘ také výběru realizátora dlouho očekávané a připravované opravy zámecké kaple.

Kastelánka Vizovického zámku o plánech v roce 2013…

Upřímně věřím, že už se nestane nic, co by to mohlo zvrátit. Pokud vše půjde, jak doufáme, na přelomu prvního a druhého čtvrtletí se z jižního křídla zámku stane staveniště.

Omezení finančních prostředků sice znamená, že budou provedeny především záchranné stavební práce (zajištění statiky, odvlhčení, oprava prasklin ve zdivu, obnova veškerých nemovitých částí kaple, likvidace červotoče) a na restaurování dojde jen v nejnutnějších případech, ale i za to jsme víc než rádi. Už teď ovšem prosíme veřejnost o zvýšenou opatrnost při pohybu v blízkosti zámku, protože akce bude skutečně velmi náročná a dotkne se velké části areálu. Pokud to časové možnosti dovolí, budu vás na stránkách Vizovických novin průběžně informovat, jak práce pokračují.

Stejně tak bych velice ráda v průběhu akce instalovala do našich výstavních prostor jednotlivé předměty z kaple. Všechny totiž budou postupně snímány ze svých stanovišť a buď ošetřovány, nebo prostě jen uloženy do doby opětné instalace. Ve výstavních prostorách by tak byly blíž vašim očím. Tady byste mohli zblízka vidět to, na co v prostoru kaple není možné dohlédnout, nebo v lepším případě i jejich proměnu či ‚znovuzrození‘ po zásahu restaurátora. Jestli bude tento způsob prezentace možný, poznáme až se zahájením prací, tak se zájemcům předem omlouvám pro případ, že bude nutné můj záměr přehodnotit. Ani my tady na zámku totiž nejsme schopni plně předvídat, jak moc se akce dotkne provozu zámku. Uděláme však maximum pro to, abychom naše návštěvníky informovali co nejvíce a omezili co nejméně.

Obnova kaple je akce na dvě sezóny, ale rok 2014 je přece jen ještě trochu vzdálený. Co tedy chystáme v tom roce letošním?

Ještě než začne návštěvnická sezóna 2013, pustíme se potřetí do spolupráce se studenty Univerzity Pardubice, fakulty restaurování v Litomyšli, kteří na zámku v minulých dvou letech velmi úspěšně restaurovali nástěnné malby ve 2. patře zámku, v tzv. Čínském salonku. Tentokrát budou provádět průzkum nástěnné malby v Letní jídelně, která je předsálím reprezentačního sálu. Prostor jídelny určitě dobře znáte z návštěv koncertů, svatebních obřadů i jiných akcí. Malba na stěnách jídelny byla provedena začátkem 20. století na starší vrstvu, ze které už léta opadává. Aby mohla být restaurována, je nutné nejdřív provést průzkum, jehož výsledky budou podkladem pro návrh, jak tuto malbu buď zachránit a opravit, nebo ji naopak sejmout a vrátit se ke starší podobě jídelny, jakou známe z fotografií z roku 1890.

Díky tomu dojde po mnoha letech ke svěšení všech talířů, které jsme na stěnách jídelny zvyklí vídat. Při té příležitosti budou všechny očištěny, aby se pak v celé parádě zase mohly vrátit na svá místa. Práce na průzkumech malby v jídelně budou znamenat drobné změny v návštěvnickém provozu a při organizaci svatebních obřadů, ale jen po nezbytně dlouhou dobu, nejpozději do 5. 5., tak doufáme v pochopení ze strany veřejnosti, za něž předem děkujeme.

Sezónu 2013 bychom měli zahájit velikonočním víkendem 30. 3., pokud nám to provozní situace umožní. Kromě interiérů zámku, kde přinášíme hned několik ‚novinek‘, bude ve výstavních prostorách připravena výstava velkoformátových barevných fotografií Veroniky Skálové, která na nich představí interiéry našich hradů a zámků, vyšperkované květinovými vazbami a dekoracemi. Tato výstava potrvá 19. 5. a bude součástí květinových slavností, nazvaných ZÁMEK V TULIPÁNECH, které proběhnou 11. 5. – 17. 5. (otevřeno bude každý den včetně pondělí 13. 5.).

zámek VizoviceDoporučuji, abyste si tuto mimořádnou akci nenechali ujít. Výstava květin byla ve zdejším zámku naposledy v roce 2004 a dodnes je návštěvníky vzpomínána a opakovaně žádána. Snad vám tedy uděláme radost. Podrobnosti o akci najdete na našem webu www.zamek-vizovice.cz a samozřejmě bude včas propagována v médiích a na plakátech.

Závěrem už jen pár vět ke slibovaným novinkám na prohlídkových trasách: během posledních několika let se snažím vrátit do zámeckých pokojů ty předměty, které patřily do majetku zde žijících rodin, a tedy skutečně pocházející z vizovického zámku. V poválečných interiérových instalacích se totiž uplatnilo velké množství tzv. svozových kusů z jiných zámků v okolí. Ty jsou teď postupně nahrazovány těmi původními. Letos tedy čekají na návštěvníky dva zcela nově instalované pokoje a další čtyři upravené a doplněné. Během sezóny bychom chtěli zpřístupnit navíc tzv. živý depozitář – velký rohový pokoj ve 2. patře, ve kterém bude k vidění výhradně kvalitní svozový nábytek z jiných památkových objektů. Když se to vedle všech našich běžných starostí a povinností podaří uskutečnit, budeme opravdu moc rádi a dáme vám o tom vědět.

O dalších připravovaných akcích vás budeme informovat v dalším čísle Vizovických novin.

Jana Pluhařová

HLavní partneři