Inzerce
DomůNovinkySlušovice: Vyráběly se tu první počítače v Česku! A jak vypadá slušovický...

Slušovice: Vyráběly se tu první počítače v Česku! A jak vypadá slušovický zázrak dnes?

Napsali jinde – Deník AHA

Jen zrezivělé reklamy a chátrající typické socialistické budovy připomínají někdejší slávu Slušovic na Zlínsku. Na fenomén konce osmdesátých let zdejší už jen vzpomínají a při současné hospodářské krizi snadno podléhají nostalgii.

Družstvo mělo neskutečně široký záběr. Vyráběly se tu přípravky proti hmyzu, které se vyvážely například i do Asie, jogurty, pneumatiky, ale také počítače. Pěstovala se zde kukuřice, vyvíjely nové krmné směsi.

Podnik dovážel zahraniční zboží tuzexového typu, které pak Slušovičtí prodávali ve vlastních prodejnách Kvatro. Ty tak trochu připomínaly dnešní supermarkety. V každé okolní obci měli podnikovou prodejnu, kde členové družstva mohli platit kartou, peníze měli u místní Banky Slušovice.

Jak vypadají Slušovice dnes?

Ulice osiřely, dříve prosperující obchody a restaurace jsou poloprázdné a město ztrácí svou někdejší nevšednost. „Nic už tady dneska není. Pracoval jsem v družstvu a měl jsem všeho dost. Když to tu zkrachovalo, snažil jsem se podnikat. Nastaly problémy, takže jsem toho musel nechat. Dnes jsem bez práce a jen se rozhlížím, co mi tu ještě připomíná ty staré dobré Slušovice,“ říká místní rodák Vladislav Vajďák (58). Podobně smýšlejí i další lidé ze Slušovic.

HLavní partneři