Inzerce
DomůKašavaŠkola základ života. Lubomír Marušák vydal další kalendář

Škola základ života. Lubomír Marušák vydal další kalendář

Stolní kalendář 2016 s historickými fotografiemi obcí Kašava, Vlčková a Držková již v prodeji!

Po loňském úspěchu se Lubomír Marušák z Muzea dřevěného porculánu v Držkové rozhodl s vydáváním regionálního kalendáře pokračovat. Nový stolní kalendář s historickými fotografiemi obcí Kašava, Vlčková a Držková na rok 2016 je již pátým v řadě!

„Od minulého roku se mi podařilo získat opět velké množství historických snímků. Jejich archiv, který vedu při Muzeu dřevěného porculánu, čítá již necelých 1.500 kusů historických fotografií Držkové, Kašavy a Vlčkové. Přes dvě stě snímků již bylo v minulých ročnících zveřejněno, ale i tak zůstává spousta zajímavého materiálu. A protože je tedy snímků stále dostatek, rozhodl jsem se kalendář různě tematicky zaměřit. Nabízely se hned tři témata: „kalendář ze školního prostředí“, nebo „dny všední“ (každodenní život v kraji za Rablinou), či „dny sváteční“ (slavnosti a výjimečné události v našich třech obcích). O tom, čemu by se měl kalendář věnovat, jsem nechal hlasovat v internetové anketě občany naší obce Držkové. V průběhu hlasování se ankety zúčastnilo 285 lidí, kteří zvolili (58 procenty hlasů) téma Škola základ života,“ popsal portálu Horní Podřevnicko Luboš Marušák samotné zrození tématu pro nový kalendář. A pokračuje. „Nevědomky jsem se tímto tématem trefil do mnoha školních výročí, které si příští rok připomeneme. V roce 2016 totiž oslaví škola Kašava 70 let od postavení školních budov nad obcí. V Držkové si zase připomenou 125 let, kdy začali žáci v Držkové chodit poprvé do vlastní nově postavené školy. A ve Vlčkové uplyne smutných 40 let od definitivního zrušení zdejší malotřídní školy. Není třeba mít obavy, že by v kalendáři byly jen školní třídní fotografie. Jsou dochovány snímky exteriérů i interiérů školy, různých slavností při pokládání základních kamenů, stavby školy. Krom toho jsou do kalendáře okrajově zahrnuty i fotografie z činných spolků z- našich obcích, protože právě dobrovolní hasiči, Orli, Sokoli, ochotníci a další měli také významný kulturní a výchovný vliv spolu se školou na zdejší obyvatelstvo. Kalendář má i tentokrát svého pomyslného kmotra, kterým se stal dlouholetý ředitel školy v Kašavě, okresní školní inspektor a učitel školy v Trnavě pan PaedDr. Zdeněk Panzar.“  

„Kalendář byl již osobně předán jeho nejčestnějšímu uživateli a to Zdeňku Svěrákovi, v jehož domácnosti jej již prý s láskou používají několikátým rokem,“ pochlubil se regionální patriot Luboš Marušák závěrem.

Kalendář je třetí týden v prodeji. Lze si jej zakoupit za tradičních 150,- Kč na několika prodejních místech v našich obcích: v Cukrárně U Šarmanů v Kašavě, v Květinářství paní Řezníčkové v Kašavě, na Obecním úřadě v Držkové, v obchodě paní Köglerové v Držkové, v Hospůdce u Köglerů v Držkové.

HLavní partneři