Inzerce
DomůNovinkyRozhovor: Ani vepřo-knedlo-zelo se nedá vařit jen tak „lážo, plážo“

Rozhovor: Ani vepřo-knedlo-zelo se nedá vařit jen tak „lážo, plážo“

Příběh šéfkuchaře resortu Dešná u Slušovic a Feng Shui restaurace Pět elementů

Základní fakta: Ing. Richard Kořínek, 44. let, poslední studium Mendelova zemědělská a lesnická univerzita v Brně. V tomto rozhovoru se mnoho lidí najde. Systém, rodiče nebo dokonce vy sami se uvrtáte do studia školy. Střední, vysoké, vyšší, další, rozšiřující.

Může to být nekonečné. A po mnoha letech zjistíte, že jste úplně mimo, a že nehodláte dál setrvat ve stavu pnutí. Cítíte, že uvnitř je touha po změně, cítíte, že to nejste vy. Doslova je to volání vašeho skutečného já! Vaše vnitřní dítě se probudilo a chce okamžitě jednat. Poznali jste sami sebe? Také jste v životě udělali krok, který vám změnil život? Ze stavaře ekonom, z ekonoma stavař, z hoteliéra kreativec, z kreativce hoteliér, z ekonomky lektorka, z lektorky ekonomka… A jaký je příběh šéfkuchaře resortu Dešná u Slušovic a Feng Shui restaurace Pět elementů? Kdy přišel TEN OKAMŽIK změny, proč se rozhodl pro vaření v kruhu, co mu přináší Feng Shui v jeho vlastním životě a proč se vypravit za jeho gastro uměním na Dešnou? Více prozradí tento rozhovor.

Tento rozhovor bude vlastně hodně motivační, doufám, že jste připraven všem čtenářům naservírovat pořádnou porci emocí 🙂 Co jste přesně vystudoval a proč jste se rozhodl právě pro tuto školu?

Vystudoval jsem obor zootechnika na vysoké škole v Brně, v tehdejší době přijímali každého desátého uchazeče o studium a při přijímacím pohovoru mi položili otázku, proč jsem se rozhodl studovat tento obor – odpověděl jsem po pravdě, že mám rád dobré jídlo a možná také proto jsem úspěšně absolvoval přijímací zkoušky.

To už je ale mnoho let, co jste dělal po studiu za práci, bavila vás?

Po úspěšném absolvování studia jsem pracoval jako zootechnik na mléčné farmě, ale po dvou letech jsem musel z ekonomických důvodů změnit zaměstnání a nějakou dobu jsem pracoval zcela mimo vystudovaný obor. Tak například to byla výroba pneumatik Barum Zlín, obchodní zástupce, chov a prodej okrasných ryb, prodej krmiv a chovatelských potřeb a další. Práce, na kterou jsem vystudoval vysokou školu, mě velmi bavila, ale jak jsem již uvedl, z ekonomických důvodů nebylo možné v ní pokračovat. Veškeré profese, kterými jsem následně prošel, mě obohacovaly a bavili taktéž, získal jsem také větší přehled a zkušenosti…

Kdy přišel TEN zlomový den, proč jste se rozhodl v té práci dál nepokračovat a začít vařit?

Náhody v životě neexistují, i když tento životní moment může připadat jako velká náhoda – jednou jsem navštívil svého kamaráda, se kterým jsem se seznámil a pracoval v rámci jedné brigády. Řekl mi, že přijal práci šéfkuchaře na renomovaném hotelu a shání nové lidi do týmu. Z legrace jsem mu řekl, že nikoho jiného neznám a mohl bych vařit já. On odpověděl, že je to dobrý nápad, že vařit přeci umím a nějaké ty drobnosti už mě naučí…tento moment se datuje již před mnoha lety a já tehdy začal vařit, aniž bych si uvědomoval, jakou změnu to přinese do mého života.

Tuším ovšem, že vám škola a znalosti z výživy, o rostlinách, o zvířatech, dost otevřela oči, takže máte mnoho teoretických znalostí – dají se využít v praxi u sporáku?

Máte pravdu, že mi studium na vysoké škole umožnilo teoreticky poznat a pochopit některé souvislosti při výrobě a zpracování potravin, získal jsem znalosti o různých typech a rozdílnosti živočišných i rostlinných produktů, surovin a výrobků. To vše jsem mohl později využít ve své praxi, bez které tyto vědomosti zůstávají pouze v teoretické rovině, což je častý případ absolventů vysokých škol i školství obecně. Správný výběr surovin má vliv na kvalitu hotového jídla, ale rád bych doplnil, že jsou i další nehmatatelné vlivy, které působí na konečný výsledek, jako např vnitřní rozpoložení a emoce, které člověk vkládá do každé činnosti, v tomto případě do hotového výrobku určeného klientovi – uvařeného jídla.

A není to aktuálně vlastně taky trochu na obtíž vědět jak to s těmi potravinami je? Je přeci tolik negativních faktorů, které jsou lidem stále zatajovány v rámci toho co jí…

Naopak, myslím si, že je to velká výhoda. Každý máme možnost volby a s příslušnou znalostí působení jednotlivých faktorů i potravin může zvolit a vybrat tu správnou kombinaci a tím zharmonizovat jejich působení na lidský organismus. V dnešním globálním světě jsou nám stále nabízeny nové druhy a kombinace potravin, u kterých mnohdy nevíme, jaký mají původ a kde byly zpracovány, což má, jak dnes víme, velký dopad i vliv na člověka a jeho zdraví. Já preferuji regionální potraviny, které se snažím v maximální míře využívat pro vytváření daného jídelníčku.

Jaké jsou vaše postoje třeba vůči geneticky modifikovaným potravinám?

Můj názor je takový, že potraviny pocházející z geneticky modifikovaných plodin nejsou bez rizika, přestože prozatím údajně nebyl prokázán žádný jejich negativní dopad. To ovšem ukáže čas…jedná se o proces, jehož cílem je zvýšit výnosy plodin a zvýšit jejich odolnost proti chorobám za účelem ekonomického zisku, ale bez ohledu na vedlejší vlivy, které jsem již zmínil.

Jaká je podle vás další trendy potravina pro letošní rok – bude to pohanka se kterou se na Dešné tak často setkáváme?

Dle mého názoru by trendem ve výživě neměla být pouze jedna potravina, strava by měla být pestrá, hodnotná a vyvážená. Pohanka je nazývána královnou všech potravin pro své univerzální vlastnosti, je bezlepková, má vysoký obsah rutinu, který pozitivně působí na cévní a oběhový systém. V neposlední řadě se jedná o neprávem opomíjenou regionální potravinu, kterou používali již naši předkové, a my se snažíme tuto tradici znovu připomenout. Proto jsme zařadili pohanku jako významnou součást našich receptů, abychom ukázali, že se dá z místních surovin uvařit výborné jídlo.

Co vás nejvíc vlastně aktuálně naplňuje při vaření v kruhu podle pěti elementů? Nebylo by snažší vařit prostě tak nějak lážo plážo česky vepřo knedlo zelo? 🙂

Dovolím si Vaši otázku maličko poopravit – vaříme podle pěti elementů, což je určitý postup, vyzkoušený a ověřený tisíciletou tradicí, neznamená to, že stojíme a vaříme v kruhu. Využíváme a aplikujeme tuto filozofii pěti elementů, kdy každá potravina patří do určité skupiny a dodržením určitého postupu při vaření vzniká finální produkt, který je v harmonické rovnováze a vyváženosti. Touto kombinací tělo dostává nejen potřebné látky a živiny, které snáze vstřebává a zpracuje, ale i energii, která je zachována v maximální míře oproti použití konvenčních postupů. Ani vepřo-knedlo-zelo se nedá vařit jen tak „lážo, plážo“, ať už použijete běžný postup či vaření dle pěti elementů. To, co vytváří někdy neuchopitelnou a přidanou kvalitu výsledného jídla vařeného námi používaným postupem, je kombinace skvělé chuti a energie, za které Vám tělo poděkuje.

A co české kuchařky, existuje vůbec dostupná literatura podle které se dá vařit?

Z dostupné literatury je na trhu celá řada titulů pocházející především od zahraničních autorů. Ovšem prapůvodní základ vaření člověk získává již ve svém dětství, kdy mu vařila babička a maminka, jejichž chutě přijal za své a nyní je opět dále využívá a předává. Literaturu beru jako inspiraci, řadu receptů si ale přizpůsobuji a upravuji podle místních surovin, samozřejmě při dodržení daných postupů.

Vidíte, často sleduji Ano šéfe, ale nepamatuji si, že by tam kdy kdo vařil podle Feng Shui. To je úplná revoluce v ČR!

Myslím si, že pořad „Ano, šéfe“ má původní záměr podobný, jako je náš a to je vaření z kvalitních a čerstvých surovin. Tyto věci jsme již dávno přijali za své a vařením podle pěti elementů se snažíme do jídla dát více, než klasické konvenční vaření. Cílem je obnovit energetický potenciál každého člověka s využitím přírodních zákonitostí, které jsou součástí našeho světa i života. Můžeme nazývat tento postup mystickým, revolucí a jinými výrazy, ve skutečnosti se jedná o zapomenuté principy a postupy, které nám, možná úmyslně, byly po nějakou dobu zatajovány a nyní přišel opět jejich čas. Rádi všechny zájemce seznámíme a naučíme v praxi používat tyto zákonitosti v jejich každodenním životě na našich kurzech, seminářích a workshopech – všichni jsou vítáni!

Máte už nějaké velmi oblíbené jídlo podle pěti elementů, které stojí za to na Dešné určitě ochutnat?

Každý jsme určitá osobnost a chutná či vyhovuje nám něco jiného, proto nechci uvádět jednotlivá jídla. Všechna jídla vařená dle pěti elementů jsou velmi chutná a jistě stojí za to se přesvědčit na vlastní oči a přijet ochutnat. S výběrem toho „pravého“ Vám rádi pomůžeme, ať už se jedná o hlavní chod či jen předkrm nebo desert.

A ještě otázka na závěr. Uplatnilo se už nějak Feng Shui ve vašem vlastním životě?

Filozofie Feng shui je mnohostranná a pokrývá všechno představitelné kolem nás, její znalostí dokážeme pozitivně ovlivnit mnoho oblastí našeho života. Nejen tedy zdravé a chutné stravování, ale i bydlení, práci, podnikání, mezilidské vztahy a mnoho dalšího. Snažím se neustále rozvíjet své znalosti a jejich použití ve vlastní praxi, jsem moc rád, že mohu svou měrou přispět a poskytnout kulinářský zážitek prostřednictvím vaření dle pěti elementů, které se stalo důležitou součástí mého profesního i osobního života.

HLavní partneři