Inzerce
DomůNovinkyJožin, Tonda, i Lipka ze Bzenca. Dřevěné sochy Svatopluka Formana obsadily Infocentrum...

Jožin, Tonda, i Lipka ze Bzenca. Dřevěné sochy Svatopluka Formana obsadily Infocentrum ve Vizovicích

Fotoreportáž z vernisáže právě zahájené výstavy

Vyřezávat začal už jako malý kluk. Syn tesaře to vzal přes truhlářské řemeslo – vyráběl od různých skříní, kuchyní až po točité schody. Vrozená tvořivost a chuť hledat nové cesty jej přivedla až k dřevořezbě. Jeho dřevění Jožin, Tonda, i Lipka ze Bzenca mají duši. Nejen je přijel včera do Vizovic představit hodonínský řezbář Svatopluk Forman.

Na dotaz Horního Podřevnicka, co se právě chystá vytvářet pan Forman odpověděl: „Paní doktorka Grobcová, historička a spisovatelka, která se velice aktivně zabývá odkrýváním zamlčované historie Moravy a píše knihy o Moravě, mne přes společného známého požádala, zda bych udělal sochu Moravského knížete Sáma na Jarckovské skále.   Je to pro mne velká pocta a velmi rád budu vytvářet něco, co je součástí dějin. Já sám jsem velký vlastenec. Česká republika je nádherná zem, která si zaslouží, aby se zvyky, tradice, kultura i historie národa dále šířily a učily. Shodou okolností i díky této nabídce jsem dnes zde ve Vizovicích.“

Na vernisáž do Vizovic přijel hodonínský řezbář i se svou ženou a dcerou. „Taťka doma vytvářel ze dřeva vše. Dokonce jsem měla mít do školy dřevěné pouzdro na pera, podporoval mě ve všech mých tvořivých nápadech. Vyrobil mi co mne napadlo – dřevěný stav na korálky, různé nástroje na pletení a vše co vůbec šlo udělat, tak taťka zvládnul,“ usmála se hrdá dcera Lada.

HLavní partneři