Inzerce
DomůNovinkyOkruh Vizovické prameny turisty láká i vyhlídkou z rozhledny na vrchu Doubrava

Okruh Vizovické prameny turisty láká i vyhlídkou z rozhledny na vrchu Doubrava

Vizovice mají krásné okolí vhodné pro stejně krásné turistické výlety. Jedním z nich je okruh vybudovaný speciálně pro vozíčkáře, o kterém jsme informovali již dříve. Zajímavý a inspirativní je také okruh pro pěší turistiku nazvaný Vizovické prameny.

Vizovice ale mají také krásné okolí vhodné pro stejně krásné turistické výlety. Jedním z nich je okruh vybudovaný speciálně pro vozíčkáře, o kterém jsme informovali již dříve. Zajímavý a inspirativní je také okruh pro pěší turistiku nazvaný Vizovické prameny. 

Z vizovického náměstí se vydáme na cestu po zelené značce. Po třech kilometrech nás osvěží Turistický pramen v těsném sousedství rekreačního střediska REVIKA. Značka stoupá lesem k poutní kapličce Panny Marie Lurdské na Chladné studni s pramenem uzdravující vody. O 600 metrů dál se na vrchu Doubrava (676 m n. m.) tyčí telekomunikační stožár sloužící jako rozhledna s výhledy na velkou část východní Moravy. Uvidíme Vizovice, Zlín, Hostýn, Radhošť, Velkou Javořinu.

Rozhledna je při příznivém počasí otevřena od dubna do listopadu (vesměs o víkendech a svátcích od 12 hodin, podrobné informace o otvírací době jsou na stránkách rozhledny a tel.: 737 129 896).

Od rozhledny pokračujeme po modré značce lesnatým hřebenem s občasnými výhledy k Vizovicím, Slušovicím či k Zádveřicím na Spletený vrch (565 m n. m.), odkud pokračujeme po červené značce přes Janovu Horu (496 m n. m.) do Vizovic.

Ve Vizovicích si závěr výletu zpestříme návštěvou státního zámku Vizovice. Ten pochází z poloviny 18. století. Nechal jej vystavit Heřman Hannibal z Blümengenu a dílo svěřil známému architektu F. A. Grimmovi. Ten jej vybudoval v moderním francouzském barokním stylu. Park, který zámek obklopuje, je kombinací stylů anglického a francouzského.

To nejzajímavější je v interiérech zámku, který je ukázkou jednoho z nejhonosnějších šlechtických sídel. Nábytek z období baroka, rokoka a empíru i biedermeieru doplňuje množství krásného porcelánu i sbírka vzácných obrazů od nizozemských mistrů. Děti ocení zámeckou čokoládovnu i zábavné prohlídky, při nichž plní nenáročné úkoly. 

Finále výletu obstará návštěva Distillery Landu s expozicí přípravy ovocných pálenek ve firmě R. Jelínek, exkurzí a ochutnávkou. Kvalitní slivovice je totiž také jeden z důležitých „vizovických pramenů“.

Na výlet si naplánujte celý den, délka trasy je zhruba 16 km, v Distillary landu se zdržíte nejméně hodinu, totéž se týká prohlídky zámku. 

HLavní partneři