Inzerce
DomůNovinkyLetošní Barumka sází na osvědčený formát

Letošní Barumka sází na osvědčený formát

Do vrcholu motoristické sezony zbývá několik týdnů

Vrchol soutěžácké sezony automobilového sportu v České republice se nezadržitelně blíží. Již za pouhých šest týdnů se uskuteční populární Barum Czech Rally Zlín, letošní již dvaačtyřicátý ročník se pojede v termínu 31. srpna – 2. září 2012.

Barumka bude opět součásti seriálu FIA Mistrovství Evropy v rally (ERC), dále Intercontinental Rally Challenge (IRC) a Mediasport Mezinárodního mistrovství České republiky v rally 2012 (MMCR). Na sklonku prázdnin se očekává na Zlínsku opět velmi kvalitní startovní pole v čele s továrními posádkami Škoda Motorsport.
„I v letošním roce je v termínovém kalendáři týden před námi Německá rally. Původně jsme tento žádali my, ale Mezinárodní automobilová federace FIA rozděluje nejprve termíny pro světový šampionát a teprve poté pro mistrovství Evropy. Proto letos jedeme až na přelomu srpna a září,“ řekl Miloslav Regner, ředitel Barum Czech Rally Zlín. Významným partnerem a spolupořadatelem soutěže je opět Magistrát města Zlína. Mimo jiné se opět před zlínskou radnicí uskuteční v pátečním odpoledni slavnostní start soutěže. „Město Zlín je hrdým partnerem této akce, která je nejvýznamnější motoristickou událostí v České republice. Samozřejmě jsme rádi, že máme v našem městě a v kraji tuto významnou akci. Velmi si vážíme práce a úsilí organizátorů, kterým bych chtěl poděkovat. Všichni víme, že není vůbec snadné podobnou akci organizovat. Uděláme všechno pro to, aby tahle světoznámá soutěž byla součástí našeho města i v dalších letech,“ vyjádřil podporu Ondřej Běták, náměstek zlínského primátora.

Posádky se začnou sjíždět do centra soutěže začátkem posledního srpnového týdne. Ve středu 29. srpna proběhnou seznamovací jízdy na nedělní etapu, se sobotními zkouškami první etapy se posádky seznámí ve čtvrtek 30. srpna. „Tento časový program jsme zvolili i kvůli Star rally, aby jezdci na historických vozech, kteří při rally absolvují jen vložky sobotní etapy, nemuseli do Zlína zbytečně jezdit o den dříve. Doufám, že seznamování s tratí proběhne stejně v poklidu jako vloni,“ uvedl Miloslav Regner. Ve čtvrtek ve večerních hodinách jsou na programu i technické přejímky soutěžních vozidel. „Budeme mimo jiné plombovat soutěžní speciály a instalovat do nich sledovací GPS jednotky. Technické přejímky proběhnou opět ve zlínské sportovní hale od půl osmé až téměř do půlnoci,“ řekl ředitel soutěže. V tradičním čase kolem čtvrteční půlnoci pak posádky v ulicích Zlína absolvují seznamovací jízdy na divácké Super rychlostní zkoušce.V pátek 31. srpna od 8 do 13 hodin se pojede testovací rychlostní zkouška neboli shakedown, letos je její trasa vytyčena na klasickém úseku mezi Pohořelicemi a Komárovem, přičemž hned v úvodních metrech najdeme oblíbenou diváckou zónu na návsi v Pohořelicích. Odpoledne se uskuteční na zlínském náměstí před radnicí doprovodný program, jehož součástí bude i přejímka vozidel vloženého závodu Star rally historic. 

Organizátoři stejně jako vloni plánují zařazení jízdy historických vozů po trati městské rychlostní zkoušky. Fanoušci se budou moci opět těšit na automobily z 20. a 30. let, nově ale přibude i vzpomínková jízda „Zlínská osma“, v rámci které na trať vyrazí také sportovní monoposty z 50. let. Krátce před čtvrt na deset večer pak na trať divácké Super RZ vyrazí první soutěžní vůz startovního pole IRC, městská erzeta skončí podle plánu kolem jedenácté hodiny večerní. 

To pravé závodění vypukne v sobotu 1. září ráno. Dopoledne se pojedou dvakrát rychlostní zkoušky ve Slušovicích a na Pindule, odpoledne rovněž dvakrát Lukov a Tesák. „Je to proto, že současně se startem sobotní první erzety startuje i úvodní přímý televizní přenos na satelitním kanále Eurosport. Vysílací časy nám byly pevně dané, proto jsme jim museli harmonogram takto přizpůsobit,“ vysvětlil ředitel Regner a dodal: „Doufáme, že barumka v televizi zaujme řadu diváků, kteří ji budou moci sledovat z domova, zároveň ale věříme, že řada fanoušků přijde přímo k trati a pomůže vytvořit tu správnou diváckou kulisu.“ Právě z důvodu přímého přenosu na satelitní stanici Eurosport se úsek Slušovice pojede jako polokruhová zkouška, což bude pro diváky velmi atraktivní. Jezdci obkrouží dvě kola kolem slušovické dostihové dráhy a objektu bývalé banky AB, poté trať odbočí stoupáním z Nových Dvorů k obci Březová a dále přes Hvozdnou až do cíle před obcí Veselá. 

V neděli 2. září se pojedou rychlostní zkoušky Halenkovice, Kudlovice a Maják. Poslední jmenovaná RZ bude opět v obou průjezdech živě přenášena Eurosportem. Díky tomu je o atraktivitu postaráno, neboť druhý průjezd Majákem bude zároveň poslední erzetou celé rally. Diváci tak v přímém přenosu uvidí vyvrcholení dvoudenních bojů. Maják se oproti loňsku pojede v protisměru, cíl bude umístěn nedaleko cíle celé rally, ve zlínské městské části Kudlov. Stanoviště Stop najdeme na autobusové točně, kde byl vloni start a kde je dostatek místa pro přenosové vozy. Jelikož je odtamtud servisní zóna v Otrokovicích příliš vzdálená, dohodli se pořadatelé s Dopravní společností Zlín-Otrokovice, že v jejich prostorách bude možné nechat soutěžní vozy očistit. „Závěrečný servis by při letošní koncepci tratě znamenal příliš velkou zajížďku, proto jsme se rozhodli jej vypustit. Ve spolupráci s DSZO jsme ale zajistili alespoň umývací zónu, aby vozy na slavnostní zakončení rally nepřijížděly zablácené. Ale kdo ví, pokud bude pěkné počasí, třeba to ani nebude potřeba,“ uzavřel Miloslav Regner. Rozdílení cen pro nejlepší posádky a vyhlášení výsledků proběhne a cílové rampě umístěné pod zlínským Velkým kinem od 14:30 hodin.

HLavní partneři