Inzerce
DomůNovinkyKopecký je králem barumky, ve Zlíně vyhrál počtvrté!

Kopecký je králem barumky, ve Zlíně vyhrál počtvrté!

Tovární posádka Jan Kopecký, Pavel Dresler na voze Škoda Fabia R5 týmu Škoda Motorsport zvítězila v 45. ročníku Barum Czech Rally Zlín, soutěže zařazené do seriálu FIA Mistrovství Evropy v rally (ERC) a do Mistrovství České republiky v rally 2015.

Třiatřicetiletý jezdec vyhrál zlínskou rally již počtvrté a zároveň oslavil třetí titul mistra České republiky. Druhé místo obsadili obhájci prvenství Václav Pech, Petr Uhel na voze Mini John Cooper Works S2000, kteří ztratili na Kopeckého 27,2 vteřiny. Třetí skončila vedoucí posádka evropského šampionátu Kajetan Kajetanowicz, Jaroslaw Baran z Polska na voze Ford Fiesta R5 s odstupem 39,8 vteřiny na vítěze. Letošní ročník zlínské rally měl zdařilý průběh, barumku sledovalo v tropickém počasí více než dvě stě tisíc nadšených fanoušků. Jen městský okruh navštívili přes čtyřicet tisíc fandů.

Letošní český suverén Kopecký zcela ovládl sobotní den, když vyhrál všech osm rychlostních zkoušek a získal více než půlminutový náskok. Pech držel krok s továrním jezdcem jen na začátku rally, Kopecký při druhém průjezdu erzet první etapy zatáhl, získal rozhodující náskok a po českých titulech z let 2004 a 2012 přidal třetí domácí zářez. Rodák z Ústí nad Orlicí vyhrál barumku pravidelně v lichých letech od roku 2009. „Byl to pro nás skvělý víkend. Jsem rád, že se nám vše povedlo už od páteční kvalifikace. Jediný problém byl ve Slušovicích, kde jsme se ale zároveň dostali do vedení a už jsme ho nepustili. Velké poděkování patří týmu, který postavil silné a spolehlivé auto. Barumka je vyhlášená množstvím fandů a i letos bylo podél tratě obrovské množství fanoušků. Hned od prvního dne nás hlasitě povzbuzovali. Klobouk dolů, že se šli podívat na závody ve velkém horku místo toho, aby leželi u vody,“ řekl Jan Kopecký.

Vedení v evropském šampionátu navýšil Kajetan Kajetanowicz , jeho největší soupeř Craig Breen z Irska obsadil po skvělém finiši sedmé místo. Polský pilot útočil na Pechovu stříbrnou pozici, ale problémy s motorem jeho snahu zastavily. „Snažili jsme se udržet náskok a pozici, ale nebylo to snadné, protože obtížnost tratí je zde velmi vysoká. Byl to krásný boj s ostatními posádkami. A i když jsme skončili třetí, bylo to krásné. Měli jsme problém při druhém průjezdu Trojákem, ale nebylo to nic strašného, byli jsme už skoro v cíli,“ pověděl Kajetan Kajetanowicz.

V nejlepší desítce absolutního pořadí skončilo hned šest českých zástupců. Kromě Kopeckého a Pecha byl mezi elitou pátý Pavel Valoušek, o příčku za ním skončil Jan Černý (oba Škoda Fabia S2000) a elitní desítku uzavírali Miroslav Jakeš (Citroën DS3 R5) a Jan Jelínek (Škoda Fabia S2000). Smůlu měl v závěru Antonín Tlusťák, který vinou defektu ztratil více než tři minuty a klesl z deváté příčky až na dvanácté místo.

V kategorii produkčních vozů vyhrál Dávid Botka (Mitsubishi Lancer EVO IX), druhý skončil zlínský jezdec Martin Březík (Mitsubishi Lancer EVO IX) a třetí se stejným časem Vojtěch Štajf (Subaru Impreza STi).

Mezi dvoukolkami byl nejrychlejší novopečený evropský mistr Emil Bergkvist ze Švédska (Opel Adam R2) před Ralfsem Sirmacisem z Lotyšska (Peugeot 208 R2), na bronzové pozici dojel Polák Aleks Zawada (Opel Adam R2). Vinou technického problému odstoupil ze čtvrté pozice v hodnocení ERC3 na závěrečné rychlostní zkoušce nejrychlejší Čech Ondřej Bisaha (Citroën DS3 R3T).

Konečné pořadí po 15. rychlostní zkoušce:
1. Kopecký, Dresler (CZE, Škoda Fabia R5) 2:12:17,7 hod
2. Pech, Uhel (CZE, Mini John Cooper Works S200) + 27,2 s
3. Kajetanowicz, Baran (POL, Ford Fiesta R5) + 39,8 s
4. Lukjaňuk, Arnautov (BLR/RUS, Ford Fiesta R5) + 1:10,7 min
5. Valoušek, Havelková (CZE, Škoda Fabia S2000) + 2:29,9 min
6. Černý, Černohorský (CZE, Škoda Fabia S2000) + 4:06,9 min
7. Breen, Martin (IRL/GBR, Peugeot 208 T16) + 4:24,9 min
8. Kobus, de Wild (NLD, Škoda Fabia R5) + 4:31,0 min
9. Jakeš, J. Novák (CZE, Škoda Fabia R5) + 5:46,1 min
10. Jelínek, Machů (CZE, Škoda Fabia S2000) + 6:40,9 min

11. Botka, Szeles (HUN, Mitsubishi Lancer EVO IX), 1. ERC2 + 7:55,4 min
16. Bergkvist, Sjöberg (SWE, Opel Adam R2), 1. místo ERC3 + 10:17,4 min

Vyhrané RZ: Kopecký – 9, Pech – 2, Lukjaňuk – 2, Breen – 1, Kajetanowicz – 1.

HLavní partneři