Inzerce
DomůNovinkyGajdy a Zelé ve Vizovicích. Zlaté kyselice byly letos dokonce tři

Gajdy a Zelé ve Vizovicích. Zlaté kyselice byly letos dokonce tři

 
Čtvrtý ročník soutěžního klání nejšikovnějších kuchařek a kuchařů z Vizovic a okolí se konal v pátek 3. ledna v Kulturním domě ve Vizovicích. Oblíbené soutěži tradičně předcházela neméně zajímavá vernisáž výstavy „Šikovné ruce občanů Vizovic“, kterou úvodním slovem zahájil Jiří Severin.

„Ty výrobky mluví samy za sebe. Děláte to ve Vizovicích dobře,“ pochválil šikovné občany publicista a učitel, zakladatel Muzea lidových pálenic ve Vlčnově. „Myslím si, že spojení rukodělných výrobků, koštu polévky a hudby je výborné.“  Krátce pak promluvil o historii lidového výtvarného umění a řemesla ve zdejším kraji.

Po vernisáži se publikum přesunulo do hlavního sálu vizovického Domu kultury. Ve veselé atmosféře s kulisou muzicírujících gajsošksých kapel probíhalo koštování a hodnocení letos osmnácti vzorků kyselice. Hodnocení jednotlivých polévek bylo jako každoročně rozděleno mezi cenu poroty a diváckou cenu.

Cenu poroty, ve které letos usedla i nově zvolená vizovická starostka Silvie Dolanská, nakonec získala Romana Žambochová. Její kyselice získala od porotců 45 bodů. Při faktu, že pětičlenná porota bodovala ve stupnici od jedné do deseti, dosáhla vítězná kuchařka úctyhodného bodového průměru devět.

Výborných kyselic však bylo mnohem více. Svědčí o tom i skutečnost, že vysokého bodového hodnocení (49) v divácké soutěži dosáhly hned dvě kuchařky. Nejlepší polévku navařily podle diváků Markéta Provalilová a Jana Žambochová.

Slavnostní dekorování vítězů bylo letos obzvlášť veselé. Například když Jiřina Trlicová, ředitelka Domu kultury Vizovice, vyhlásila cenu pro nejlepšího jedlíka. Potlesk a cenu tak obdržel nejen malý klouček Zdeněček Halů, který se vzorně staral o svůj stůl a nosil poctivě všechny vzorky, ale i Radek Jančík, jenž své ocenění získal pro změnu za umývání hrnců.

Přesto, že kvůli kalamitnímu stavu vozovek včera nemohli přijet všichni ohlášení muzikanti a soubory, ti co dorazili, náladu skvělého večera jen podtrhli. Na pódiu i přímo mezi publikem se včera přestavili Gajdoš Petr Sovják z Neubuze, Kašavská gajdošskáGajdoši z KopanicŽenský pěvecký sbor z Tečovic a mužský pěvecký sbor Štabarc.

HLavní partneři