Inzerce
DomůNovinkyJanův hrad ve Vizovicích slavil 5 let obnovy i s novou vyhlídkou

Janův hrad ve Vizovicích slavil 5 let obnovy i s novou vyhlídkou

Střecha ze štípané valašské šindele i vyhlídka dávají obnovované památce nový rozměr a perspektivy. Podívejte se na fotky Janova hradu, jak jste jej ještě nikdy neviděli.

Letos uplyne pět let od doby, kdy dobrovolníci začali Prokopovský dvůr revitalizovat. Jubileum spolek oslavil v sobotu 12. května, kdy pro veřejnost v areálu Janova hradu připravil bohatý program. V blocích se střídala skupina historického šermu Conducti s hudební skupinou PanGates.

„Střecha ze štípané valašské šindele zakryla pouze část objektu. Zastřešena je jen místnost nad sklepem, a to přesně tak, jak v projektu na začátku naší práce navrhl architekt Jaroslav Meluzín. Na střeše je i vyhlídka, která návštěvníkům nabízí nádherný pohled do údolí,“ uvedl předseda Spolku Janův hrad Vizovice Josef Husek.

Investice na zastřešení části objektu bývalého Prokopovského dvora přišla na zhruba 446.000 korun. Náklady z větší části pokryjí peníze z rozpočtu města. Zastupitelé Vizovic před nedávnem schválili spolku letos už druhou finanční podporu ve výši 260.000 korun. V únoru odsouhlasili částku 100.000 korun. Zbytek peněz pokryjí peníze od dárců.

Tím práce ale zdaleka nekončí. Dobrovolníci budou i letos pokračovat ve stavebně – konzervačních pracích na zřícenině. V plánu mají například renovaci barokní klenby sklepa, dokončení kultivace severního nádvoří i pozemků pod hradem či údržbu jižní přístupové cesty.

„Jen loni bylo na Janově hradě odpracováno 1371 brigádnických hodin, z toho 1173 odpracovali členové spolku a 199 příznivci hradu,“ poznamenal Josef Husek. V průběhu těchto brigád například dokončili konzervaci korun zdí proti zatékání, staticky zajistili jižní stranu západní zdi, východní vstup do místnosti nad sklepem získal nové dveře. Loňské náklady na projekt činily 165.294 korun. Přesně 132.000 pokryla dotace z města, zbytek finanční dary. Kromě toho příznivci Janova hradu a členové spolku poskytli zdarma materiál za 3350 korun a bezúplatné služby v hodnotě 23.222 Kč.

Dnes jeden z důležitých turistických cílů Vizovic byl postaven jako Prokopovský dvůr na Janově hoře u Vizovic v letech 1710 až 1713. Brzy však byly okolní pozemky rozprodány a objekt ztratil na svém významu. Už na konci 18. století se budovy začaly rozpadávat a zůstala jen panská ovčírna.

Spolek Janův hrad Vizovice se o majetek města stará od roku 2013. Od té doby jeho členové odvedli na objektu obrovský kus práce. A především díky nim se z památky místního významu stává stále častěji turisty vyhledávaný cíl.

„Našim cílem je zachovat tuto památku pro další generace. Díky naší práci a práci příznivců Janova hradu se nám daří budovat atraktivní cíl vycházek nejen Vizovjanů, zviditelnit region i pořádat kulturní akce,“ doplnil předseda spolku.

Výtěžek z občerstvení na oslavě 5. výročí obnovy, stejně jako dobrovolné vstupné spolek použije na záchranu Janova hradu.

HLavní partneři