Inzerce
DomůNovinkyZima beze sněhu? V Trnavě je ho pro lyžaře dost!

Zima beze sněhu? V Trnavě je ho pro lyžaře dost!

Reportáž z Rekreačního střediska Trnava

 

Byla v nás trocha nedůvěry, když jsme v sobotu ráno vyjížděli přes napůl jarní Slušovice skrze Trnavu až do lyžařského areálu Rekreačního střediska Trnava. Záměr nafotit v současných podmínkách zimní, lyžařskou reportáž nám přišel téměř nemožný. Když jsme však přejeli poslední horizont před lyžařským areálem, otevřelo se před námi panorama čistě zimní.

Ano. V lyžařském areálu Trnava Luhy je pro lyžaře sněhu dost. Sjezdovky působí jako bílý ostrov uprostřed nezasněžené krajiny. „Naše sněhová děla jela naplno celé dva týdny od kýženého ochlazení“, dívá se na sjezdovku spokojeně pan Tomšů, jeden z provozovatelů trnavského rekreačního areálu. „V některých částech máme nasněženou až několika-metrovou vrstvu sněhu. Nás technický sníh je navíc speciálně upravený a je tak odolnější i vůči vyšším teplotám. Dobrou lyžovačku tak můžeme i v současném období návštěvníkům zaručit.“

Pokračujeme tedy dále, abychom si prohlédli avizované novinky letošní sezony. Lyžařský dojezd doznal naprosto zásadních změn. Rozsáhlé terénní úpravy, umožňující pohodlný nástup na vleky jsou zřejmé na první pohled. Automatické turnikety jsou zdvojeny a hlavně, přibyl tady zcela nový, druhý vlek! „Víkendové fronty tady už nezažijete“, hlásá hrdě muž asistující u „pomy“, lyžařům při nástupu. Opravdu, u dvojvlkeku to odsýpá, a přestože je tu solidní víkendová návštěva, řady čekající na vytažení k vrcholu tratě se netvoří.

V areálu samozřejmě fungují služby i možnosti, na které jsme zvyklí již z let minulých. Instruktory lyžařské školy Skipingi (více v loňské reportáži zde) vidíme jak na na začátečnické sjezdovce se dvěma dětskými vleky tak i na velké sjezdovce, kde zrovna pokročilejší mladou lyžařku učí jízdě na snowboardu. Půjčovna lyží a kompletního lyžařského vybavení doznala také změn. Nachází se v nových samostatných prostorách. Za Espreso z místního Skibufetu by se nemusel stydět ani zkušený kavárník a muffiny z dílny místních kuchařek jsou ještě lepší, než loni. Skibufetu navíc sousedí vytápěný skistan s kobercem, stoly a lavicemi… V Trnavě si zkrátka dávají záležet skutečně na všem a konzumace občerstveni v takovém prostředí je pravdu pohoda.

Čas na reportáž se krátí, tak ještě pár snímků na sjezdovce a hurá na naše poslední zastavení, kterým je hlavni budova areálu s restaurací, salonky i wellness zázemím. Vstupujeme do horsky vyhlížejícího stavení a majitelé nás vedou nejprve ke krátké prohlídce nově vybudovaného wellness centra. V tuto chvíli opravdu litujeme, že pouze ke krátké. Vzhledem k cenám bychom tu až takový luxus nečekali. Prostory jsou krásně designově navrženy, nepůsobí stísněně a přitom jsou tak útulné. Procházíme šatnami přes odpočinkovou místnost s pohodlnými lehátky a hvězdnou oblohou. „Na této televizi pouštíme rekreantům relaxační videa“, ukazuje pan Tomšů na velkou LCD obrazovku na zdi. „Sauny tu máme dvě. Tato je prohřívací, s nižší teplotou, a tady je klasická Finská, pro vyznavače saunování při vyšších teplotách“. Procházíme dál, kolem nádherného bazénu a velké „Whirpoolky“,  jejíž trysky bychom těžko spočítali. Následuje sprchová ochlazovna. Pan Tomšů otevírá dveře před námi. Vedou, světě div se, rovnou ven. „V zimním období vybíhají naši rekreanti ze sauny rovnou do sněhu“ usmívá se. (Více o Wellness – relaxačním centru v Trnavě zde)

Čeká nás poslední a, doufáme, příjemná „povinnost“. Oběd ve zdejší restauraci. Vstupujeme do voňavých prostor podniku. Je pravé poledne a je zde tudíž poměrně plno. Přesto jsme rychle usazeni a po objednání minerálky nám číšník přináší jídelní lístek. Vybírat je z čeho. Dnes je v nabídce mimo jiné smažený sýr, bramborové knedlíky plněné uzeným, uzená krkovice s červeným zelím a bramboráčky či hovězí guláš. Pro ty, co si rádi život osladí, se nabízí sladké bramborové šišky, plněné povidly se zakysanou smetanou a tvarohem. K hovězímu vývaru jsme si vybrali knedlíky se zelím (plněný uzeným) a vyzkoušet jsme museli i místní guláš. Horký a kvalitní, domácí bujón přistál na stole za dvě minutky. Po chvíli nám milá obsluha přinesla hlavni chod. Guláš i plněné knedlíky byly vynikající. Zdejší kuchařky dobrý dojem z cele návštěvy jen podtrhly. Místní kuchyně se skutečně může pyšnit přízviskem „domácí“.

Dobrý oběd v příjemném prostředí byl i skvělou tečkou za naši reportážní cestou. Závěr zní jasně. Sněhu dost, služby a zázemí na špičkové úrovni. Trnava je navíc „co by kamenem dohodil“, takže příznivci zimních radovánek v regionu – hurá užít i s dětmi zimní sportování v oblíbeném středisku!

Více podrobností o RS Trnava včetně, rozmanité nabídky ubytování v areálu, naleznete na www.rstrnava.cz

HLavní partneři